logo

Wednesday, 25 September 2019 19:38

МЕМОРАНДУМ ПРО РОЗМОВУ ТРАМПА ЗІ ЗЕЛЕНСЬКИМ 25.07.2019

Ситуативна кімната, Білий Дім, 25.07.2019

(Версія адміністрації президента США, розсекречено 24.09.2019)

 

Трамп: Вітаю з великою перемогою. Ми всі спостерігали в США як Ви проробили грандіозну роботу. Те, як Ви вийшли нізвідки, Ви, кому не давали багато шансів, і врешті легко перемогли. Це фантастичне досягнення. Вітаю!

 

Зеленський: Ви абсолютно маєте рацію, пане Президенте. Ми досягли великої перемоги і ми тяжко для цього працювали. Ми багато працювали, але я хотів би зізнатися вам, що я мав нагоду повчитися у Вас. Ми використали кілька ваших прийомів та технологій і зуміли скористатись ними як взірцем для наших виборів, і так, це правда, ці вибори були унікальними. Ми були в унікальній ситуації, і ми зуміли досягти унікального успіху. Я можу сказати Вам таке: вперше Ви зателефонували мені привітати мене коли я виграв президентські вибори, а вдруге Ви телефонуєте мені зараз, коли моя партія перемогла на парламентських виборах. Гадаю, що треба частіше брати участь у виборах, аби Ви частіше дзвонили мені і ми могли частіше розмовляти телефоном.

 

Трамп: (сміється) це гарна ідея. Я думаю що Ваша країна дуже втішена цим.

 

Зеленський: Ну, правду кажучи, ми намагаємося важко попрацювати, адже ми хотіли «висушити болото» (цей мем стосовно "боротьби проти корупції" використовував Трамп у своїй виборчій кампанії – прим. Radio Lemberg) тут в нашій країні. Ми привели до влади багато-багато нових людей. Не старих політиків, не типових політиків, бо ми хочемо мати новий формат і новий тип уряду. Ви є великим вчителем для нас у цьому.

 

Трамп: Дуже приємно це чути від Вас. Я скажу, що ми багато робимо для України. На це йде багато зусиль і багато часу. Набагато більше ніж роблять европейські країни, а вони мали б допомагати вам більше ніж вони допомагають. Німеччина практично нічого не робить для вас. Все, що вони роблять – це розмови, а я думаю, що вам дійсно треба їх про це спитати. Коли я розмовляв з Анґелою Меркель, вона говорила про Україну, але вона нічого не робить. Так само вчиняють багато европейських країн, тож я гадаю, що вам треба на це звернути увагу, бо США є дуже дуже добрими до України. Я б не сказав що це взаємно, бо є речі, які не є добрими, але США є дуже дуже добрими до України.

 

Зеленський: Так, Ви абсолютно маєте рацію. Не лише на 100%, а на всі 1000%, і я вам можу сказати таке: я розмовляв з Анґелою Меркель і я зустрічався з нею. Я також зустрічався та розмовляв з Макроном, і я сказав їм, що вони недостатньо роблять у питаннях санкцій. Вони не посилюють санкції. Вони не працюють так, як би мали для України. Адже навіть чисто логічно, Евросоюз мав би бути нашим найбільшим партнером, та насправді США є набагато більшим партнером України і я вам дуже вдячний за те, скільки США роблять для України. Набагато більше ніж Евросоюз, особливо коли йдеться про санкції проти Московії. Я також хотів би подякувати Вам за Вашу велику підтримку в галузі оборони. Ми є готовими співпрацювати на наступних етапах, особливо ми є майже готовими купити більше джавелінів в США з метою оборони.

 

Трамп: Я хотів би попросити Вас про послугу, бо наша країна багато до чого приклалася, і Україна про це багато знає. Я хотів би щоб Ви з’ясували, що сталося з тією всією ситуацією в Україні, з тією CrowdStrike... (це приватна американська компанія з кібербезпеки, яка розслідувала кібератаки на сервер Демократичної партії, а також кібератаки московитів на комп'ютери українських держустанов — прим. Radio Lemberg). Я маю на увазі у вас там є один багатій... Також той сервер (йдеться про сервер Демократичної партії США, на якому має бути вся переписка Гілларі Клінтон — прим. Radio Lemberg), кажуть він є в Україні. Є багато чого, що мало продовження, вся ситуація. Я гадаю, що Ви оточуєте себе деким з тих самих людей. Я хотів би аби генеральний прокурор США подзвонив Вам або Вашим людям, і я хотів би аби Ви з’ясували геть все. Як Ви вчора бачили, вся та нісенітниця завершилася дуже кволим звітом у виконанні людини на ім’я Роберт Мюллер, некомпетентним звітом, кажуть, що багато чого почалося з України. Все, що у Ваших силах, дуже важливо, все, що Ви можете зробити. 

 

Зеленський: Так, все це важливо для мене, все що Ви раніше згадали. Для мене, як президента, це дуже важливо, і ми є відкритими для подальшої співпраці. Ми є готовими відкрити нову сторінку співпраці між США й Україною. З цією метою я щойно відкликав нашого посла зі США, і його замінить дуже компетентний і дуже досвідчений посол, який ретельно працюватиме, аби впевнитись, що наші країни стануть ще ближчими. Я би хотів і я надіюсь, щоби Ви вірили та довіряли йому, і налагодили з ним особисті стосунки, аби ми могли ще більше співпрацювати. Також особисто скажу Вам, що один з моїх помічників (йдеться про Андрія Єрмака – прим. Radio Lemberg) зовсім недавно розмовляв з паном Джуліані, і ми дуже сподіваємося, що пан Джуліані зможе відвідувати Україну, і ми знову зустрінемося, щойно він сюди приїде. Хочу знову Вас запевнити, що довкола нас – лише Ваші друзі. Я перевірю, чи я оточую себе найкращими та найдосвідченішими людьми. Також хочу сказати Вам, що ми є друзями. Ми є великими друзями, і ви, пане Президенте, маєте друзів у нашій країні, тож ми можемо продовжувати наше стратегічне партнерство. Я також планую оточити себе великими людьми, і на додаток до того розслідування, я як президент України ґарантую, що всі розслідування пройдуть відкрито й щиро. Можу запевнити Вас у цьому. 

 

Трамп: Гаразд, бо я чув, що у вас був прокурор (йдеться про Віктора Шокіна — прим. Radio Lemberg), яким був дуже хорошим, але його звільнили, і це було справді нечесно. Багато хто каже про це, про те, як саме звільнили вашого хорошого прокурора, і що ви взяли дуже поганих людей. Пан Джуліані є дуже поважною людиною. Він був мером міста Нью Йорк, великим мером, і я хотів би аби він подзвонив Вам. Я попрошу його подзвонити Вам разом з генеральним прокурором США. Руді дуже добре знає, що трапилося, і він дуже здібний хлопець. Якби Ви могли порозмовляти з ним , то це було би чудово. Колишня посол США, та жінка, була поганою особою, і люди, з якими вона мала справу в Україні, теж були поганими, я просто хочу Вам про це сказати. З іншого боку, є багато розмов про сина Байдена, що це Байден зупинив розслідування, і багато людей хотіли би все це з’ясувати, тож все, що Ви можете зробити разом з генеральним прокурором США було би чудово. Байден вихвалявся, що він зупинив те розслідування, тож якщо ви можете з’ясувати... Це все якось жахливо звучить для мене. 

 

Зеленський: Хотів сказати Вам про покурора. Насамперед я розумію і я розумію про що йдеться. Внаслідок того, що ми вибороли абсолютну більшість в нашому парламенті, наступний наш генеральний прокурор буде на 100% моєю людиною, моїм кандидатом, якого затвердить парламент і який почне роботу на посаді у вересні. Він чи вона з’ясують ситуацію, особливо довкола тієї фірми, про яку йдеться у цьому питанні. Завданням розслідування у цій справі є насправді відновлення справедливости, тож ми подбаємо про це, і попрацюємо над цим розслідуванням. Окрім того, я би ґречно попросив Вас, чи можете Ви надати нам будь яку додаткову інформацію, це би дуже допомогло у розслідуванні, аби ми вчинили справедливо в нашій країні стосовно посла США в Україні, наскільки я пригадую її прізвище було Йованович. Це дуже добре, що Ви були першим, хто сказав мені, що вона була поганим послом, бо я згоден з Вами на всі 100%. Її ставлення до мене було зовсім недобрим, адже вона захоплювалася попереднім президентом (йдеться про Петра Порошенка, але насправді Мері Йованович робила все, аби дошкулити йому, зокрема активно підтримувала усіх так званих "єврооптимістів" та "антикорупціонерів" на кшталт Лещенка чи Шабуніна — прим. Radio Lemberg), і вона була на його боці. Вона би не сприйняла мене як нового президента належним чином.

 

Трамп: Ну, її ще чекають певні процедури. Я скажу панові Джуліані подзвонити Вам, також подзвоню генеральному прокуророві Барру, і ми все ретельно з’ясуємо. Я впевнений, що Ви теж все з’ясуєте. Я чув, що з тим прокурором вчинили дуже несправедливо, і що він був дуже чесним прокурорм, тож бажаю Вам удачі у всьому. Як я бачу, ваша економіка зростатиме й зростатиме. Ви маєте багато активів. Це велика країна, я маю багато українських друзів, це неймовірні люди.

 

Зеленський: Я хотів би сказати, що я теж маю кілька друзів, які мешкають у США. Насправді, коли я востаннє був у США, я зупинився у Нью Йорку біля Центрального Парку, і я зупинився в Trump Tower. Я говоритиму з ними, і сподіваюся, що побачу їх у майбутньому. Я також хотів подякувати Вам за Ваше запрошення відвідати США, особливо Вашинґтон. Водночас, я також хочу запевнити Вас, що ми дуже серйозно займемося тією справою і ми попрацюємо над розслідуванням. Щодо економіки, то в наших країн є великий потенціал, і одним  з найваживіших для України питань є енергетична незалежність. Я гадаю, що ми можемо досягти успіху в цьому, і вдало співпрацювати зі США в енергетичній незалежности. Ми вже працюємо над співпрацею. Ми купуємо американську нафту, але я дуже надіюсь на наступну зустріч. В нас буде більше часу і більше нагод обговорити ці можливості, і познайомитися ближче один з одним. Хотів би дуже Вам подякувати за Вашу підтримку.

 

Трамп: Добре. Дуже Вам дякую і ціную все. Я скажу Руді та генеральному прокурорві Барру подзвонити. Дякую. Коли Ви захочете приїхати до Білого Дому, просто подзвоніть. Назвіть нам дату і ми це пропрацюємо. До зустрічі.

 

Зеленський: Дуже Вам дякую. Я був би дуже радим приїхати і зустрітися з Вами особисто і краще познайомитися. Чекаю на зустріч з Вами і також хотів би запросити Вас відвідати Україну, приїхати до Києва, до чудового міста. У нас чудова країна, яка Вас ласкаво запрошує. Водночас, я думаю, що 1 вересня ми будемо в Польщі і зможемо там зустрітися. Попри все, думка про Ваш візит до України є дуже доброю. Ми можемо або взяти мій літак і полетіти до України, або можемо взяти Ваш літак, який напевно є набагато кращим ніж мій.

 

Трамп: Гаразд, ми пропрацюємо це. Чекаю на Вас у Вашинґтоні і можливо у Польщі, бо я думаю що ми маємо бути там у той час. 

 

Зеленський: дуже дякую пане президенте.

 

Трамп: Вітаю з фантастично проробленою роботою. Весь світ спостерігає. Не впевнений що розчаровано, скоріш вітає.

 

Зеленський: Дякую пане президенте, до побачення.

 

Переклад українською – Radio Lemberg

Схоже в даній категорії: « PREVIOUS Статті NEXT »

100 LATEST ARTICLES

AUTHORS & RESOURCES

Archive of articles